­

logo idw

Biografie

IvodeWijs Biografie

Ivo de Wijs (Tilburg, 13 juli 1945) is tekstdichter en presentator. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde daar het M.O.-B diploma. Hij stond vier jaar voor de klas. Van 1971 tot 1980 trad hij op met het Kabaret Ivo de Wijs, een groep die 4 theaterprogramma's, 6 langspeelplaten en 1 CD (Terug naar de wortels) maakte. In 2009 verschenen de beste nummers van het Kabaret Ivo de Wijs op een DVD. Van 1997 tot 2002 bracht Ivo samen met Pieter Nieuwint het theaterprogramma Literair Variété. In 2003 gaven Pieter en Ivo de eerste voorstellingen van Literair Varié2. Tegenwoordig treedt Ivo (evt. samen met Pieter) nog slechts op bij bijzondere gelegenheden.

IvodeWijs Biografie VerwachtIvo schreef en schrijft teksten voor o.a. Jenny Arean, Samson en Gert, Paul de Leeuw, Di Gojim, Youp van 't Hek, Jenny Arean, Lenette van Dongen, Britta Maria, Kinderen voor kinderen, e.v.a., maar vooral voor Kabaret Lurelei (Thuis Best, Tussen Zomer en Winter, Fien) en Jasperina de Jong (De Gekkin van de Gracht, Victoria, Tour de Chant, Morgenster, Lang leve de Opera en Uitgestelde ontmoeting). Voor Toneelgroep Theater bewerkte hij het toneelstuk Great Expectations (naar Dickens) tot de musical Pip en ook schreef hij de liedteksten voor de musicals Pippi Langkous, Koning van Katoren, Alleen op de wereld en Buurman & Buurman gaan verhuizen. Hij maakte bewerkingen van de musicals De Jantjes, Heerlijk duurt het langst en Foxtrot en nieuwe vertalingen van musicals als Irma la Douce, Cinderella en Doctor Dolittle. Samen met Joop Stokkermans schiep hij zes kindermusicals voor de Jeugdkomedie Amsterdam: Wie heet er nou Bons?, Feest, Ik wil hier weg!, Spelenderwijs, Boevenpak en Pruikentijd en, vrij naar de boeken van Dick Bruna, het drieluik Nijntje, Nijntje is er weer en Nijntje op vakantie. In 2001 verschenen Ivo's beste liedteksten in de Pluche-reeks van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar: Het gaat goed met Nederland (samenstelling: Jaap Bakker).

IvodeWijs VroegeV1 thumbAls light verse-dichter publiceerde Ivo 10 bundels o.a. Vroege Vogels Radioverzen, Zondagmorgenverzen en Vroege Vogel, nieuwe en oude verzen van Ivo de Wijs. Hij bezorgde een selectie uit de liedteksten van Drs. P (Tante Constance en Tante Mathilde) en een ruime keuze uit het poëtische werk van Nico Scheepmaker (De gedichten). Als publicist werkte hij mee aan Vrij Nederland, NRC/Handelsblad, Onze Taal, De Tweede Ronde, Propria Cures, Taptoe, enz.

IvodeWijs DatRijmtIvo schreef dertig kinderboeken als Dat Rijmt (met tekenaar Alfons van Heusden), De Theaterkater (met Nicolle van den Hurk) en De schat van Tijmen Tierentijn (met Mance Post). Het boek Waar is Springer, waar is Twikkie? werd vertaald in het Engels, Duits en Spaans. De integrale teksten en tekeningen van 4 van Ivo's boeken zijn te vinden op deze website onder Strips.

Als presentator werkte Ivo mee aan tal van symposia en letterkundige bijeenkomsten en verder aan allerlei radio- en televisieprogramma's als Pubertijd (Ikon-tv), Vogels dichterbij (Teleac-tv), De Vooruitgang (Vara-radio), De Taalmeesters (Avro-tv), Te huur (Teleac-tv), Onverwachte natuur (Vara-tv). Van 1985 tot 2005 presenteerde hij het Vara-radioprogramma Vroege Vogels.

Een Edison, een Gouden Harp, een Zilveren Reiss-microfoon, een Zilveren Griffel (voor Dat Rijmt), de Kees Stip-prijs (voor zijn light verse), de Groenmanprijs van het Genootschap Onze Taal en de Oudemansmedaille van Natuurmonumenten vielen Ivo ten deel. In 2022 kreeg hij de Drs. P-Eretrofee van Het Heen- en Weerschap. 

Ivo de Wijs woont in Amsterdam is getrouwd met Elleke en is de vader van Teun en Sophie, de schoonvader van Angela en Joshua en de grootvader van Sam en Aiko.

© 2003 -  2024 teksten: Ivo de Wijs | fotografie: Olivier Middendorp

­